25.02.2020

Читаємо етикетку при купiвлi майонезу

Сучасний покупець все більш вибагливий у виборі якісних натуральних продуктів. Вміння читати етикетку майонезів – хороша навичка, яка дозволяє робити правильний вибір для смачного і здорового харчування всієї родини.

Як зберігається

В магазині майонез повинен зберігатися в охолоджуваному місці без доступу прямих сонячних променів при температурі не нижче 0 і не вище 25 °С. Термін та температурний режим зберігання майонезу вказані на упаковці, для кожного вони свої і залежать від рецептури і технології виробництва. Сучасні технології дозволяють виробляти продукт тривалого терміну зберігання без додавання штучних консервантів: 90 – 120 діб при температурі зберігання від 0 до 25 °С. Після розкриття упаковки майонез необхідно зберігати в холодильнику у відповідності до інформації, вказаної на етикетці, але потрібно постаратися використовувати майонез максимум через 7 днів.

Дата виготовлення

Дата виготовлення вам підкаже, наскільки майонез свіжий. Чим ближче до цієї дати день покупки, тим більше шансів, що майонез буде мати більш насичений і ніжний смак і менш різкий запах. Зараз система доставки продуктів в мережеві магазини настільки розвинена, що легко купити майонез в магазині на 7-10 день після зазначеної дати виробництва.

Консерванти в складі

Консерванти – харчові добавки, які підвищують строк зберігання продуктів, захищаючи їх від псування. Існують натуральні і штучні консерванти, дозволені до застосування. Натуральними консервантами є сіль, цукор, оцет, лимонна кислота. У сучасному виробництві застосовують похідні кислот органічних сполук – синтетичні консерванти, наприклад сорбінову кислоту, сорбат калію, бензоат натрію та інші, які продовжують термін придатності до декількох місяців. Цікаво, що вперше сорбінова кислота була виявлена в 1859 році в соку з ягід горобини. На сьогоднішній день, використовують синтетичний аналог природної сорбінової кислоти.
Стабілізатори та згущувачі. При транспортуванні, зміні температур майонез може розшаровуватися, особливо це відноситься до майонези середньої і низької калорійності. Щоб цього не відбувалося, при виробництві використовуються згущувачі та стабілізатори. У жирних майонезах цих добавок менше всього. Купувати треба той продукт, у якого вони в складі будуть стояти в самому кінці. Не варто побоюватися загусників натурального походження, наприклад гуарової і ксантанової камеді, смоли ріжкового дерева або крохмалю.

І трохи нюансів

Якщо бачите на упаковці напис «Оливковий», це не означає, що майонез зроблений на основі тільки оливкової олії: це недоцільно ні з економічної точки зору, не виходячи з фізико-хімічних властивостей олії, адже вона при охолодженні застигає, і тоді зовнішній вид майонезу втрачається. Так званий оливковий майонез виготовляється, як і класичний, з рафінованої дезодорованої соняшникової олії. Оливкова олія туди додається в невеликих кількостях, як смаковий компонент.
На упаковці написано, що майонез приготований «на перепелиних яйцях»? Якщо при виробництві такого майонезу і використовуються ці яйця, то в самих мінімальних кількостях. Основу продукту в 99% випадків все одно становлять яйця курей. В користь цього говорить ще і той факт, що ціна на такий майонез не відрізняється від ціни класичного продукту, хоча перепелині яйця по вазі стоять в 2,5–3 рази дорожче курячих.
Багато українців люблять майонез і додають у перші страви замість сметани, і подають з пельменями або просто намазують на хліб замість масла. При всій любові до цього продукту слід пам’ятати, що майонез варто вживати розумно, і тоді навіть самий жирний майонез не зашкодить фігурі, і буде прекрасним доповненням до столу і зробить життя смачнішим і яскравіше!