23.11.2020

Якість продукту – головна його характеристика в світі майонезу

Наскільки якісним є продукт з соусної групи знає тільки експерт з якості компанії DELTA-FOOD Галіцина Лариса. І сьогодні вона поділиться з нами своїми знаннями і спостереженнями в сфері виробництва майонезу.

Як експерт якості чи можете ви рекомендувати майонезну групу для споживання всім людям?

– Я рекомендую майонезну продукцію здоровим людям, так як вченими було доведено, що наявне в складі деяких видів майонезу гірчичне масло здатне позитивно впливати на нервову систему і психіку, а також підвищує настрій. Це пояснюється тим, що гірчиця має здатність збільшувати вироблення ендорфіну (гормону щастя) в організмі. Також в соусі в великій кількості – завдяки олії, що входить до складу – міститься вітамін E, що підтримує в гарному стані волосся, нігті і епітелій, а також вкрай благотворно впливає на здоров’я жіночої репродуктивної системи. Оцет в складі майонезу прискорює обмінні процеси в організмі, а також покращує функціонування травної системи.

А у вашій родині вживають майонез від ТМ Гуляй-поле?

 – Майонези і соуси в моїй родині їдять давно, проте яскравою прихильності торговим маркам не було. З початку моєї роботи в компанії DELTA-FOOD пріоритети змінилися в бік продукції ТМ Гуляй-Поле, оскільки якість продукції на порядок вище, ніж у інших виробників аналогічної продукції.

Який термін придатності майонезів? І чи можна тримати його поза холодильником, як це роблять багато господинь? Або вони припускаються помилки?

 – Термін придатності майонезних соусів і майонезів становить відповідно 120 і 90 діб. Після відкриття упаковки необхідно зберігати майонез в холодильнику, але не поруч з продуктами, які мають різкий специфічний запах. Власне кажучи, для упаковок типу дойпак зі штуцером (з кришечкою), банок і стаканчиків (як наш майонез для Одеського регіону) – це питання вирішується щільним закручуванням кришки. При покупці майонезу обов’язково звертайте увагу на цілісність і герметичність упаковки.

Як саме перевіряється якість продукції?

 – З 2012 року на нашому підприємстві впроваджена і функціонує система управління безпекою харчових продуктів ДСТУ ISO 22000:2007. Ця система дає можливість контролю безпеки на всіх етапах оперування харчовим продуктом – від виробництва до продажу. У виробничій лабораторії здійснюється контроль як в процесі виробництва (експрес-метод по визначенню сухих речовин), так і готової партії відповідно до вимог ДСТУ: органолептичних показників, масової частки солі, жиру, кислотності, рН, стійкості емульсії. Згідно з процедурою техно-хімічного і мікробіологічного контролю готова продукція проходить дослідження також і в акредитованих лабораторіях.

Як перевіряється якість інгредієнтів в процесі виготовлення продукту? або перевіряється тільки кінцевий продукт?

 – DELTA-FOOD розглядає обов’язкову процедуру контролю якості, як основу забезпечення безпеки харчових продуктів. Процедура «Порядок проведення вхідного контролю сировини і матеріалів» є частиною загальної програми безпеки, що складається з аналізу ризиків у всьому виробничому ланцюгу і обов’язкових програм, що зменшують ці ризики до прийнятних рівнів.

До кожного нового постачальника застосовується процедура його оцінки та схвалення.

Вся сировина і матеріали проходять вхідний контроль і приймаються тільки при наявності Свідоцтва про якість, також перевіряються показники: цілісність упаковки, відповідність маркування, зовнішній вигляд, відсутність сторонніх запахів, стан транспорту. У разі будь-якого відхилення складається акт про невідповідність з інформуванням департаменту постачання та товар повертається постачальнику. Для контролю маркування, колірної гами розроблений каталог пакувальних матеріалів з еталонними зразками. Пройшовши контроль, пакувальний матеріал з печаткою і підписом начальника відділу якості надходить на виробництво.

Сировина проходить перевірку в виробничій лабораторії за органолептичними, фізико-хімічними показниками. За мікробіологічними показниками та показниками безпеки сировина і матеріали проходять дослідження відповідно до встановленої періодичності в СЕС або ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ. У разі невідповідності вимогам, що пред’являються, сировину або пакувальний матеріал повертають постачальнику. Основним пріоритетом нашої компанії є виготовлення продукції високої якості відповідно до очікувань наших споживачів і задоволення потреб всіх споживачів з урахуванням інтересів бізнесу і суспільства.